Het Brabantse dorp Oisterwijk
  en Operatie Market Garden

De vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in en rondom Oisterwijk neerkwamen

The aircraft that came down in and around Oisterwijk during the Second World War

Door Duits luchtafweer dat gedurende operatie Market-Garden opgesteld stond in Oisterwijk werden op 18 September 1944 drie geallieerde vliegtuigen neergeschoten.

 

 

1. Amerikaans CG-4A Waco zweefvliegtuig reg. 42.79151 om 15.06 uur op weg naar Son. De vleugel van het zweefvliegtuig werd door luchtafweergeschut dat was opgesteld langs de Kerkovensestraat in Oisterwijk geraakt waarop het toestel langs de Kerkhovensstraat neerstortte.

 

 

2. Amerikaans C-47 Skytrain transporttoestel met ‘S’ markering vliegt in de namiddag laag en langzaam vanuit het luchtlandingsgebied over Oisterwijk met de linker motor buiten werking. De rechter motor werd door Duits luchtafweer ook stuk geschoten en het toestel maakte na een rechter bocht een buiklanding langst de Boscheweg (N65) ter hoogte van de inrit van Huize Assisie bij Winkel/Biezenmortel. De bemanningsleden wisten het toestel tijdig per parachute te verlaten. Zei landde ergens in Kerkhove.

8. Op 8 maart 1945 maakte een Britse Mustang II, FR938 een buiklanding in Holleneind in Oisterwijk. Het toestel raakte daarbij een boom en kwam naast een boerderij tot stilstand. De Mustang behoorde toe aan het RAF NO. 268 Sqdn dat tijdelijk was gestationeerd op vliegveld Gilze-Rijen. De piloot van de Mustang was F/Lt A.J. Scott. Hij was op weg naar Gilze-Rijen om daar te landen.

 

 

9. In de periode tussen de bevrijding van Oisterwijk en overig Nederland maakt een Britse Hawker Tempest, de V1 jager, een buiklanding op de Kleine Oisterwijkse heide. Het toestel lag op circa 100 meter van de Amerikaanse C-47 43.48400 die daar al sinds zijn noodlanding van 23 September lag.

De P-51 Mustang in de uitvoering van de Amerikaanse luchtmacht.

10. Al In 1942 maakt een Duits verkennings en verbindingsvliegtuig, een Fieseler Storch, met gesmoorde motor een noodlanding op het Nevelo sport terrein in Oisterwijk. Het toestel was die zondagmorgen eerst over het station gevlogen en had vervolgens in de lengte richting van het voetbalveld een noodlanding gemaakt.

11. Op 1 Augustus 1942 maakte om 03.00 uur s' nachts een tweemotorige Britse Hampden een noodlanding langs de weg Moergestel-Oisterwijk.

 

 

12. Op 26 Juli 1943 stortte om 01.03 uur s' nachts een Britse Halifax bommenwerper neer op +/- 200 meter van het Belvertsven, aan de rand van de Kampina heide. Op de terugweg van een bombardementsvlucht op de Duitse stad Essen in het Ruhrgebied werd het toestel door een Duitse nachtjager neergeschoten.

 

 

Kort na de bezetting van Nederland in 1940 was er door het Duits gezag in Oisterwijk een kleine tijdelijke landingsstrip aangelegd voor de aanvoer van goederen, waarschijnlijk voor de plaatselijke leiding van Duitse troepen in Oisterwijk en omgeving, of voor de leiding van Fliegerhorst Gilze-Rijen die in een hotel in Oisterwijk verbleven. Deze landingsstrip was gesitueerd langst de Heusdensebaan. Vanuit Oisterwijk komende aan de rechterzijde.

Fieseler Storch 256
De Britse Hawker Tempest

3. Amerikaanse B-24 Liberator bommenwerper reg. 44.40210, was om 16.30 uur op de terugweg vanuit het luchtlandingsgebied bij Son. Boven Oisterwijk werd het toestel in brand geschoten door Duits luchtafweer waarop het toestel een noodgedwongen buiklanding maakte in Winkel/Biezenmortel.

 

 

4. Vanaf 17 September werden rond Oisterwijk tevens enkele Waco en Horsa zweefvliegtuigen te vroeg afgeworpen. Noodgedwongen kwamen deze toestellen terecht bij de dorpen Udenhout, Haaren, Biezenmortel en Boxtel. De inzittenden vonden na lange omzwervingen een schuilonderkomen in natuurgebied de Kampina.

 

 

5. Op 23 September werd een C-47 Skytrain/Dakota met reg. 43.48400 7 kilometer ten westen van Schijndel getroffen door Duits luchtafweer. Het toestel was met een CG-4A Waco zweefvliegtuig op weg richting Nijmegen maar moest het zweefvliegtuig gedwongen loskoppelen. Het sleepvliegtuig keerde om, verloor hoogte, en maakte een buiklanding op Oisterwijks grondgebied langs de Oirschotsebaan op de Kleine Oisterwijkse heide.

 

 

6. Op 20 Oktober maakte een Spitfire een buiklanding aan de Oisterwijksebaan/Laagheukelomseweg in Oisterwijk. De Franse piloot ontkwam gevangenname en dook onder.

 

 

7. Op 26 November maakte een Britse Mosquito om 22.30 uur een buiklanding langst de Oirschotsebaan tegenover de Kleine Oisterwijkse Heide.

Britse Mosquito
C-47 in Biezenmortel