Het Brabantse dorp Oisterwijk
  en Operatie Market Garden

De Nazivlucht van de 442ste Troop Carrier Groep

Een historische passagierslijst van de 442ste TCG toont de namen van gevangen genomen Duitse officieren behorende tot de ooit machtige en beruchte legertop van Nazi Duitsland. Leden van de 442ste TCG, 305de TCS vlogen deze groep op 12 Augustus 1945 van Metz in Frankrijk via Sandweiler in Luxemburg naar Furth in Duitsland. Op de lijst staan naast de namen van de Amerikaanse bemanning aan boord de C-47A 42-93042, en de namen van de Duitse gevangenen:

 

Rijksmaarschalk Herman Göring

Joachim Von Ribbentrop

Veldmaarschalk Albert Kesselring

Generaloberst Gustav Jodl

Keitele (veldmaarschalk Wilhelm Keitel)

Hans Franck

Groot Admiraal Karl Doenitz

DeLauge (SS Colonel-General Kurt Daluege)

 

Deze vlucht bracht ze dichter bij het Neurenberg oorlogstribunaal waar deze officieren in 1946 berecht werden voor hun oorlogsmisdaden.

 

Hermann Wilhelm Göring (Rosenheim (Beieren),12 januari 1893 – Neurenberg, 15 oktober 1946) Was een van de belangrijkste Duitse politici en militaire leiders tijdens het dictatoriale regime van Adolf Hitler in Duitsland. Hij was de oprichter van de Gestapo en de Luftwaffe. Ook was hij enige tijd minister van Binnenlandse Zaken en minister voor de Luchtmacht. Het verlies van de Slag om Engeland en andere verliezen zoals bij Stalingrad waarbij de Luftwaffe de hoofdrol speelde, ontnamen hem echter veel van zijn prestige, niet in de laatste plaats bij Hitler zelf. Vanaf 1943 was Göring niet meer prominent op de voorgrond aanwezig en hield hij zich hoofdzakelijk nog met zijn privézaakjes bezig. Tegen het einde van de oorlog liet Göring een groot deel van zijn geroofde schatten opslaan in grotten met het plan om ze na de oorlog naar een veiligere plaats te verslepen of te verkopen op de zwarte markt.

 

Ullrich Friedrich Willy Joachim von Ribbentrop Geboren als Ullrich Friedrich Willy Joachim Ribbentrop (Wesel, 30 april 1893 - Neurenberg, 16 oktober 1946) was een Duits nazidiplomaat en -politicus. Van 1938 tot 1945 was hij minister van Buitenlandse Zaken onder Adolf Hitler. Een van zijn belangrijkste 'wapenfeiten' was het non-agressieverdrag dat hij in 1939 met Stalin afsloot.

 

Albert Kesselring (Marktsteft / Unterfranken, 13 november 1885 - Bad Nauheim, 16 juli 1960) Was een Duitse generaal en veldmaarschalk uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog was hij opperbevelhebber van de Duitse bombardementsdivisies van de Luftwaffe. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de talloze terreur bombardementen die tijdens de oorlog, op zijn bevel, werden uitgevoerd door Duitse bommenwerpers. Kesselring behaalde erg veel succes met zijn tactische en goed doordachte luchtaanvallen. Hij werd onderscheiden met diamanten bij het ridderkruis. Vanwege zijn laconieke karakter en zijn altijd aanwezige glimlach kreeg Kesselring de bijnaam: de lachende generaal

 

Alfred Gustav Jodl geboren als Alfred Baumgärtler (Würzburg, 10 mei 1890 – Neurenberg, 16 oktober 1946) Was een Duitse generaal. Hij was de Chef Operaties binnen het OKW, Oberkommando der Wehrmacht waar hij een belangrijke rol speelde tijdens de militaire veldtochten in met name de Balkanlanden en de Sovjet-Unie. In januari 1944 werd Jodl kolonel-generaal. Jodl was aanwezig bij de stafvergadering van Hitler in Rastenburg, waarbij kolonel Claus von Stauffenberg een (mislukte) aanslag op Hitler pleegde. Jodl raakte gewond, maar herstelde snel.

 

Wilhelm Bodewin Johann Gustav Keitel (Helmscherode nabij Hannover, 22 september 1882 – Neurenberg, 16 oktober 1946) Was veldmaarschalk (Generalfeldmarschall) tijdens de Tweede Wereldoorlog en de chef van het opperbevel van de Duitse strijdkrachten (het Oberkommando der Wehrmacht). Het was Keitel die in 1940 de voorwaarden voor de wapenstilstand aan de Fransen voorschreef. Na de aanval op de Sovjet-Unie (1941) onderschreef hij persoonlijk de bevelen voor de het veroverde Russische gebied binnentrekkende Sonderkommandos die, naast alle joden, ook alle plaatselijke sovjet-communistische partijleiders en -functionarissen moesten oppakken en vervolgens 'neutraliseren'. Na de mislukte aanslag op Hitler op 20 juli 1944 maakte hij deel uit van de krijgsraad tegen de verdachten van de aanslag.

 

Hans Michael Frank (Karlsruhe, 23 mei 1900 - Neurenberg, 16 oktober 1946) Was een Duitse advocaat, nazi-politicus, generaal van de SS, en één van de grootste oorlogsmisdadigers van de Tweede Wereldoorlog. Achtereenvolgens was hij lid van de Rijksdag, minister zonder portefeuille, rijkscommissaris voor de gelijkschakeling der justitie, president van de internationale Rechtskammer en van de Akademie für deutsches Recht, hoofd van het burgerlijk bestuur van Lodz, opperste bestuurder van de militaire gebieden West-Pruisen, Posen, Lodz en Krakau en ten slotte gouverneur-generaal van de bezette Poolse gebieden. In 1939, na de Duitse verovering van Polen, werd Frank aangesteld als Gouverneur-Generaal van het inmiddels bezette Polen. In die functie was hij verantwoordelijk voor de onderdrukking van, en de moord op, miljoenen Polen. Hij was ook degene die de Poolse Joden naar getto's deporteerde. Hij werd 'de slachter van Polen' genoemd.

 

Karl Dönitz (Grünau, 16 september 1891 - Aumühle, 24 december 1980) Was een Duits admiraal en tevens de leider van de marine (Kriegsmarine). Hij volgde als "Reichspräsident" de Führer Adolf Hitler op. Hiermee was hij de tweede en laatste leider van Nazi-Duitsland (1 tot 23 mei 1945) na de zelfmoord van Adolf Hitler. In 1939 kreeg hij het bevel over de onderzeeboten van de Duitse marine. Dönitz wist deze onderafdeling uit te bouwen tot het effectiefste wapen van de marine. Hij gold als een groot strateeg, die met zijn U-boten (onderzeeboten) de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog grote verliezen wist toe te brengen.

 

Kurt Daluege (Kreuzburg, 15 september 1897 - Praag, 23 oktober 1946) Was een Duitse SS-militair die tijdens de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk was voor de persoonlijke bescherming van Adolf Hitler en andere partijleiders van de NSDAP. In 1942 werd hij benoemd tot SS-Oberstgruppenführer.

 

Passagierslijst met Nazi's
Een passagierslijst met namen van Nazi’s daterend van 12 Augustus 1945.
                            (klik op de foto om te vergroten)
The Nazi flight of the 442nd Troop Carrier Group