Het Brabantse dorp Oisterwijk
  en Operatie Market Garden

De crash van de Amerikaanse Liberator 44-40210

Op 18 September was een groep Amerikaanse B-24’s Liberator bommenwerpers van het 854th Squadron van de 491st Bombardment Group op de terugweg van een bevoorradingsvlucht boven de landingsgebieden van operatie Market-Garden bij Son, Eindhoven. Toen de groep om 16:34 over Oisterwijk vloog werd de het leidende toestel, een B24 met registratienummer 44-40210, door Duits luchtafweer beschoten. De toestellen die langzaam in formatie op een hoogte van ongeveer 100 meter over Oisterwijk kwamen waren een makkelijk doelwit voor het Duitse kanonnen. Het toestel van piloot Captain James ‘Jim’ K. Hunter werd in de vleugel geraakt waarop er direct brand uitbrak. Captain Hunter draaide daarna met een dik rook spoor achterlatend langzaam in een grote boog weg uit de formatie. Het toestel verloor snel hoogte en landde noodgedwongen en met ingetrokken landingsgestel hard op een veld in het buurtschap ‘t Winkel, gelegen tussen de dorpen Udenhout en Biezenmortel. Tijdens de buiklanding raakte de rechtervleugel van de bommenwerper de grond en nadat het ook nog een hooiberg en een aantal boeren gebouwen raakte explodeerde het toestel volledig. Negen van de tien bemanningsleden kwamen bij die explosie om het leven en enkel de staart/linker boordschutter Staff Sergeant Frank Di Palma overleefde de crash. Hij werd door de explosie naar buiten geslingerd en werd even later door omwonenden met zware brandwonden aangetroffen. Zwaargewond werd Di Palma naar het nabij gelegen gesticht Huize Assisië gebracht waar hij werd verstopt en aan zijn verwondingen werd geholpen. De negen omgekomen bemanningsleden werden nadien op de katholieke begraafplaats in Biezenmortel begraven tot zij na de oorlog werden herbegraven op de Amerikaanse begraafplaats in Magraten. Drie bemanningsleden werden vervolgens door hun familie teruggehaald naar Amerika om daar herbegraven te worden. Frank Di Palma bleef tot de bevrijding in Huize Assisië ondergedoken en werd door de Britten bevrijd en overleefde de oorlog. De namen van de omgekomen bemanningsleden staan in een herdenkingsplaque gegraveerd in de Mariakapel in Udenhout.

 

De bemanningsleden aanboord van de Amerikaanse B-24J Liberator waren:

 

Capt. James K. Hunter,  piloot/gezagvoerder

Capt. Anthony Baird. Mitchell, co-piloot

1ste Lt. Harry B. Parker, navigator

1ste Lt. John R. Granat, bommenrichter

1ste Lt. William H. Byrne, neusschutter

T/Sgt. Cecil E. Hutson, boordtechnicus

T/Sgt. Barto J. Moltanbano, radiobediende

S/Sgt. James L. Evers, rechter rompschutter

S/Sgt. Frank DiPalma, staart/linkerrompschutter

PFC. George E. Parrish, afwerpleider

 

 

 

 

Deze foto van Hunters B-24J, 44-40210 toont het moment dat zijn toestel de grond raakt om enkele momenten later te exploderen.De foto is gemaakt op 18 September 1944 vanuit een andere Liberator uitgerust met een boord camera.
World War II B-24 Piloot Captain James ‘Jim’ K. Hunter, 8th U.S. Army Air Force, 491st Bombardment Group, 854th Squadron.

Amerikaanse B-24 Liberator bommenwerpers van het 491ste op 18 September 1944 op weg naar Holland. Omdat het gangpad tussen de achterzijde van het toestel en de cockpit erg smal was waardoor het bijna onmogelijk was om met omgehangen parachute van voor naar achteren te lopen kreeg het toestel de bijnaam “De Vliegende Doodskist”.
491st
854th
USAAF Eighth Air Force
De crash of the American Liberator, 44-40210