Het Brabantse dorp Oisterwijk
  en Operatie Market Garden

War and Peace in My Backyard

door Kees Vanderheyden

“War and Peace in My Back Yard” vertaald; “Oorlog en Vrede in mijn Achtertuin”, is een boek van de Nederlandse auteur Kees Vanderheyden uit Canada. Kees Vanderheyden woonde tijdens de Tweede Wereld oorlog in Oisterwijk en emigreerde in de jaren 50 naar Canada. Na het lezen van mijn website zond hij mij twee verhalen uit zijn boek toe die gaan over zijn herinneringen aan de oorlog in Oisterwijk. In zijn eerste verhaal vertelt hij over de crash van het zweefvliegtuig in ons dorp en zijn eerste ervaring met de aanwezigheid van de dood veroorzaakt door de oorlog. Zijn tweede verhaal gaat over zijn eerste ontmoeting met Russische krijgsgevangenen in ons dorp en zijn geheime Russische vriend.

 

Deze twee verhalen maken deel uit van een verrassend leuk boek wat de auteur mij als geschenk uit Canada toezond. In dit boek beschrijft Kees Vanderheyden zijn herinneringen aan zijn jeugd in Oisterwijk tijdens de zomer van 1944. De oorlogsspelletjes die hij en zijn vrienden toen speelde, zijn ervaringen met de Duitse bezetter en zijn soldaten ondergebracht in zijn ouderlijk huis en de geallieerde soldaten die in ons dorp verbleven na de bevrijding en nog veel meer.

 

“War and Peace in My Back Yard” geeft de lezer een kijkje in het leven van een 11-jarige jongen woonachtig in bezet Oisterwijk aan het einde van de oorlog en zijn ervaringen toen de oorlog zijn eigen achtertuin binnenviel. Ik vind “War and Peace in My Back Yard” een erg interessant boek omdat ik de oorlog in Oisterwijk nu eens vanuit het oogpunt van een 11-jarige jongen heb kunnen lezen. Daarom beveel het boek “War and Peace in My Back Yard” dan ook van harte aan.

 

“War and Peace in My Back Yard” door Kees Vanderheyden kan alleen in het Engels besteld worden bij:

 

Jean-Paul Tessier

127, rue Lussier, Saint-Alphonse-de-Granby

Québec, Canada

J0E 2A0

 

info@editpaix.qc.ca

http://www.editpaix.qc.ca/catalogue_anglais.pdf

keesv@sympatico.ca

Home

“Vijf kruizen op de begraafplaats”

“Ruski, Ruski, papirossa!”

 

Twee verhalen uit “War and Peace in My Backyard”

Reviews van “WAR AND PEACE IN MY BACKYARD”

 

Door ex-generaal Roméo Dallaire, zoon van een Canadese soldaat die deelnam aan de bevrijding van Nederland:

 

“WAR AND PEACE IN MY BACKYARD” maakte het voor mij eindelijk allemaal duidelijk, dit omdat mijn moeder een overlevende was van de Tweede Wereld oorlog in Europa en dan meer precies Holland. Degene die deze lange en moordende oorlog uit de twintigste eeuw meemaakte praten er vaak zelden over. Ik vroeg me vaak af hoe het dagelijkse leven was in een land waar de oorlog was binnengevallen en waar men gebukt ging onder staat van beleg.

 

Ik vroeg mij vaak af of de kinderen het recht hadden om te lachen, te spelen of in alle onschuld te dromen of dat de buitenlandse verpletterende militaire bezetting hun dit recht voor altijd had ontnomen? Ik heb het antwoord op deze vraag, die mij voor meer dan 50 jaar intrigeerde gevonden. Het staat hier, zo duidelijk, simpel, humaan en zo onschuldig, in dit geweldige boek.

 

“WAR AND PEACE IN MY BACKYARD” is de uitdrukking van jeugd gevangen in een web van complexe en potentieel dodelijke situaties. Maar terwijl men elke pagina, die zo vol van emoties beschreven zijn verslindt, komt men letterlijk in het dagelijkse leven van kinderen op zoek naar plezier, avontuur en het maximale aan onschuld. De scènes gekozen door de auteur laten ons een kindertijd zien die bijna verloren was gegaan en onthullen meer en meer het inzicht van het kind.

 

Ik heb tot aan vandaag meer dan 12000 kinderen en hun ouders in de provincie Quebec, Canada ontmoet om te praten over mijn oorlogsherinneringen als kind. Ze zijn erdoor geraakt en vaak zelfs een beetje veranderd. Het boek wordt vaak gebruikt door leerkrachten in de klas om kinderen te helpen praten en denken over oorlog, vrede, verzoening, de rol van het gezin en de veerkracht van kinderen.

 

Door André Duchesne, L’hebdo L’œil Régional;

 

"Dit boek is magisch, geschreven met grote gevoeligheid en eerlijkheid. Het biedt geen morele conclusies of rooskleurige lessen. Het is gevuld met levendige en kleurrijke anekdotes van de eerste tot de laatste bladzijde. Sommige zijn spannend, en velen zijn erg ontroerend."

 

Door Voir magazine, de boek sectie;

 

"De verhalen raken ons omdat ze de lichtheid hebben van de jeugd en gelijktijdig niet de historische waarheid verbergen die men als volwassene niet altijd durft te vertellen."

 

Door Kees Vanderheyden;

 

De meeste mensen hebben een zeer beperkt beeld van de oorlog. We horen allemaal over gevechten, militaire campagnes, en stervende soldaten. Maar we weten te weinig over het leven van gewone burgers in oorlogstijd en nog minder over het lot van kinderen. Standpunten over de oorlog uit het oogpunt van kinderen zijn ook zeer zeldzaam. Dit geldt met name over de ergste van alle oorlogen; de Tweede Wereld oorlog.

 

In mijn boek, “War and Peace in my Backyard” bied ik een zeldzame kijk op de oorlog vanuit een kind. Voor mij als een kind leek oorlog soms een beangstigend en fascinerend spel gespeeld door volwassenen. De vrachtwagens, de tanks, de vliegtuigen, de luchtgevechten, de sterke en onverschrokken soldaten, de relatieve chaos, het bedrog om de vijand te misleiden; ze creëerden allemaal een boeiende wereld voor de jonge naïeve jongen. De Tweede Wereld oorlog bracht al dit naar mijn achtertuin in het mooie groene Nederlandse dorp Oisterwijk. Een Duitse generaal en zijn personeel bezette ons huis en zo viel de oorlog mijn achtertuin binnen.

 

Toen kwamen de geallieerden, de Schotten en de Canadezen die uiteindelijk de langverwachte bevrijding brachten. Maar hun komst bracht meer leed en dood dan feest. Mijn herinneringen laten de lange weg zien van naïeve kinderspelletjes tot aan tragedie. Tot slot kwam het begin van echte vrede en verzoening, dankzij Traudi, een klein Duits meisje. Dit boek is een getuigenis van een 7-jarige jongen bij het uitbreken van de oorlog en een 11 jaar oude aan het eind. Het is een verhaal over hoop.

 

Kees Vanderheyden

190 rue Desrochers

Mont-Saint-Hilaire, Qc

J3H 3C8

450-467-2146

ISBN: 2-89599-014-X