Het Brabantse dorp Oisterwijk
  en Operatie Market-Garden
Het 'Monument Munitietrein’ herinnert aan de Duitse munitietrein die op 16 september 1944 door een geallieerde luchtaanval werd vernietigd op het spoorgebied in Oisterwijk.
In de weide omtrek sneuvelde ramen en kwamen dakpannen naar beneden.
Vijftien burgers raakte gewond en twee nabijgelegen boerderijen, een groot aantal woonhuizen, een schoenfabriek en een drukkerij werden door de explosies verwoest.
Tijdens het schoonmaken van het spoorgebied na de oorlog kwamen de resten van de munitietrein en rails te voorschijn.
Deze resten werden gebruikt voor het vervaardigen van het monument.

Het monument is onthuld op 29 oktober in 1989.

Monument Munitie trein

Monument Ammunition train

Gevonden 20mm patroon hulzen

De hierboven getoonde 20mm patroonhulzen zijn naar alle waarschijnlijkheid afkomstig uit de boord-kanonnen van de geallieerde jachtvliegtuigen die de luchtaanvallen uitvoerde op de Duitse munitietrein.

 

De hulzen werden in 2002 gevonden door twee Oisterwijkse broers tijdens het zoeken met hun metaal detectoren in de buurt van het spoor. In een akker in het verlengde van de Nicolaas van Esschstraat, tussen de spoorwegovergangen van de Heusdensebaan en de Nicolaas van Esschstraat werden toen met regelmaat dit soort 20mm patroon hulzen in de grond gevonden.

 

20mm was een veel voorkomend caliber tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd hoofdzakelijk gebruikt voor Hispano boordkanonnen waar diverse typen geallieerde jachtvliegtuigen mee uitgerust waren. Deze boordkanonnen werden o.a. gebruikt in de Britse Spitfire, Hurricane en Typhoon en Amerikaanse Mustang en P38 jachtvliegtuigen.

 

Gezien de vindplaats pal onder de toenmalige aanvliegroute van de geallieerde jachtvliegtuigen ligt, en er geen enkele andere reden is voor de aanwezigheid van dit soort patroon hulzen in de grond op die locatie, kan er van worden uitgegaan dat het hier gaat om 20mm patroon hulzen uit de Typhoon jachtbommenwerpers die destijds de Duitse munitietrein hebben aangevallen en vernietigd.

 

De geallieerde jachtvliegtuigen die vanuit de richting Haaren kwamen aanvliegen volgde het spoor en vuurde daarbij met hun boordwapens en raketten op het moment dat hun doel, de Duitse munitietrein, binnen bereik was. Dat moment zal dus geweest zijn ter hoogte van de spoorwegovergang aan de Nicolaas van Esschstraat. Tijdens het schieten met hun boordwapens vielen de verschoten hulzen direct naar beneden en kwamen zo op de akker terecht.

 

De patroon hulzen werden verschoten met een ‘Hispano Mk.II’ kanon. Elke huls heeft op de onderkant een code staan. Deze codes verklaren in welk jaar en in welke munitiefabriek de patronen geproduceerd werden. verder is ook de patroon grote in milimeter af te lezen.

 

De code’s en code vertaling is als volgt;

 

ST-43-20mm: Royal Ordnance Factory, Steaton, UK

 

RH-44-20mm: Raleigh Cycle Co., Lts., Nottingham, England, UK

 

GB-1943-20mm: Greenwood & Batley Ltd, UK

munitie trein
vind locatie 20mm hulzen
vliegrichting typhoons
Foto’s hulzen dankzij Marco vd Berg