Inleiding
Het Brabantse dorp Oisterwijk
  en Operatie Market Garden

Na een verhuizing in 2007 werd ik uitgenodigd door een oudere buurman om kennis te maken met hem en zijn echtgenote. Tijdens mijn bezoek bleek dat hij en ik een gezamenlijke interesse hadden in de Tweede Wereldoorlog. Hij vertelde mij over Oisterwijk en zijn oorlogsgeschiedenis, en omdat hij de oorlog zelf had meegemaakt kon hij er vele verhalen over vertellen. Hij vertelde bijvoorbeeld over de begraafplaats in ons dorp waar onder andere Schotse militairen begraven liggen die ons dorp in 1944 kwamen bevrijden en hier sneuvelden voor onze vrijheid.

 

Ook vertelde hij dat er op die begraafplaats tot vlak na de oorlog Amerikaanse en Duitse militairen begraven lagen. Toen ik vroeg waarom die Amerikanen hier ooit begraven lagen vertelde hij mij hun verhaal. Ze waren in 1944 tijdens operatie Market Garden omgekomen nadat ze met een zweefvliegtuig en een transportvliegtuig hier in Oisterwijk waren neergestort. Veel meer gegevens had hij niet, en omdat hij zelf geen computer of internet bezat vroeg hij mij of ik dat niet eens uit wilde zoeken. Op die manier begon een lange zoektocht naar meer informatie, een zoektocht die meer dan twee jaar in beslag zou nemen.

 

 

 

 

 

Alles wat ik toen heb kunnen vinden over dit onderwerp heb opgeschreven waardoor een interessant verhaal is ontstaan. Dit verhaal staat hier geschreven, ondersteund met foto’s van toen en nu. Tijdens mijn zoektocht vond ik ook veel andere informatie over de oorlog in Oisterwijk. Bijvoorbeeld over de aanwezigheid van ondergedoken Amerikaanse airborne-militairen in natuurgebied de Kampina en over meerdere vliegtuigen die hier tijdens de oorlog waren neergekomen. Ook dit heb ik nader onderzocht en in dit online boek opgeschreven.

 

Tijdens mijn zoektocht heb ik verschillende binnenlandse en buitenlandse archieven bezocht, heb ik databanken en internet-publicaties geraadpleegd en boeken over en documenten uit die tijd bestudeerd. Verder heb ik door publicaties in de lokale media de nodige informatie verkregen en heb ik verschillende ooggetuigen geïnterviewd. Ook ooggetuigenverklaringen van veteranen werden voor dit verhaal gebruikt. Dit alles leverde het bewijs voor mijn verhaal.

 

The Beginning