Het Brabantse dorp Oisterwijk
  en Operatie Market Garden

De noodlanding van de Haviland Mosquito NT207 in Oisterwijk

Op 26 November in 1944, omstreeks 22:30 uur, maakte een RAF Haviland Mosquito jachtbommenwerper met code NT207, OM-B een noodlanding langs de Oirschotsebaan tegenover de Kleine Oisterwijkse heide in Oisterwijk.

Deze bewuste Mosquito type FB Mk-VI was ingedeeld bij de 2de Tactical Air Force, No 2 Group, 138 Wing, 107 Sqdn en vloog vanaf vliegveld A.75, Cambrai/Epinoy in Frankrijk.

De piloot van de Mosquito was Warrant Officer G. Warren en zijn navigator Sergeant W. Roberts.

 

De Mosquito werd in 1940 in Engeland ontworpen en bij de Royal Air Force onder andere gebruikt als dag en nacht bommenwerper en als jachtvliegtuig.

Het toestel had een bereik van bijna 2000 km en was bewapend met vier 20mm kannonen, vier .303 machinegeweren, en kon een bomlading van 2 tons bommen vervoeren.

Het toestel had 2 Rolls Royce Merlin motoren en was volledig van hout gebouwd.

Het had een piloot en navigator aan boord die naast elkaar zaten in de cockpit.

 

De Mosquito nam die nacht van 26 November deel aan een missie met 11 andere toestellen van 138 Wing die vijandelijke troepenbewegingen moesten aanvallen op de waterwegen a) Groningen, Leeuwarden, Sneek; b) Assen, Meppel; c) Zwolle, Meppel, Hoogeveen, Meppen; d) Zutphen, Hengelo.

Tijdens de missie werden 8 kleine schepen (aken) aangevallen, twee spoorwegen gebombardeerd, een lange trein met twee locomotieven aangevallen en er werden diverse grond doelen aangevallen waaronder een Duitse Flak stelling.

De toestellen dropte tijdens hun missie 36 500-pond bommen en vuurden 1840 kanon patronen en 700 machine geweer patronen af.

 

De Mosquito van piloot G. Warren werd tijdens deze missie bij een aanval op een trein boven bezet gebied door Duits luchtafweer (Flak) zwaar beschadigd waarna piloot G. Warren zijn toestel noodgedwongen aan de grond moest zetten en wel het liefst in bevrijd gebied.

Boven Oisterwijks grondgebied sprong navigator Sergeant W. Roberts uit het toestel en landde met zijn parachute op het erf van een boerderij in Oisterwijk, waarbij hij aan zijn hals en kin gewond raakte doordat hij op een waslijn was terecht gekomen.

Piloot G. Warren maakte met zijn toestel een buiklanding langst de Oirschotsebaan tegenover de Kleine Oisterwijkse heide, net naast een boerderij.

Tijdens deze buiklanding vloog zijn toestel in brand en raakte Warren ernstig gewond.

De gealarmeerde brandweer hoefde na aankomst echter de brand niet meer te blussen want er was van het houten toestel niet veel meer over.

Na een korte felle brand lagen er enkel nog twee motoren en wat kleinere metalen onderdelen in de omtrek.

Piloot G. Warren werd door de Militaire geneeskundige dienst ter verpleging opgenomen.

 

Tijdens die nacht van 26 op 27 November werden 41 bommenwerpers van 138 Wing, 2de Tactical Air Force er op uit gestuurd om wegen en spoor en waterwegen in Nederland en noordwest Duitsland aan te vallen.

Ook de Haviland Mosquito behoorde tot deze groep jachtbommenwerpers.

De toestellen werden verdeeld in groepen en kregen ieder een taak en een inzet gebied toegewezen.

 

Voor taak I gingen 15 Mosquito’s naar het gebied Rotterdam, Hilversum, Deventer, Dusseldorf, Heinsberg, Venlo en langs de bommenlijn naar Zaltbommel, Rotterdam.

Ze kregen opdracht speciaal te letten op schepen in het gebied van de Weser.

 

Voor taak II gingen 15 Mosquito’s op pad voor aanvallen op spoorweg doelen in de gebieden a) Osnabruck, Munster, Dorsten, Wezel; b) Munster, Coesveld, Borken, Bocholt, met speciale aandacht voor het emplacement in Coesveld; c) Osnabruck, Rheine, Hengelo, Almelo, Deventer met speciale aandacht voor het drukke spoorweg emplacement in Oldezaal en d) Meppel, Zwolle, Amersfoort.

 

Voor taak III gingen 11 Mosquito’s, waaronder de Mosquito NT207 van W/O G. Warren, op pad voor aanvallen op troep bewegingen op de waterwegen in de gebieden a) Groningen, Leeuwarden, Sneek; b) Assen, Meppel; c) Zwolle, Meppel, Hoogeveen, Meppen en d) Zutphen, Hengelo.

 

De Mosquito’s van 138 Wing wierpen tijdens deze missie in totaal 151 stuks 500-pond brisant bommen af en verschoten 11160 stuks 20mm patronen en 15520 stuks .303 machinegeweer patronen.

Met aanvallen op negen locomotieven, negen spoorlijnen en stations, 23 vrachtauto’s, 14 schepen, drie fabrieken en kanaalbruggen, Flak stellingen en sluizen was het een redelijk succesvolle missie.

 

                                                                                                                 

                                                                                                                  Info via Ad van Zantvoort

Boven: Havilland Mosquito.

Links: Rij Havilland Mosquito’s van de Royal Air Force.

Onder: Havilland Mosquito word geladen met bommen.
The crashlanding of the Haviland Mosquito NT207