Het Brabantse dorp Oisterwijk
  en Operatie Market Garden

Conclusie

Kort na de bevrijding, volgens archief materiaal al eind Oktober 1944, kwam dokter de Sain in het bezit van een groene Amerikaanse Willys-Jeep.    

Oudere dorpelingen weten te vertellen dat deze Willys-Jeep de Jeep uit het zweefvliegtuig was.

De een meent dat de dokter de Jeep van de Duitsers zou hebben gekregen, een ander meent weer dat hij de Jeep van de Geallieerden zou hebben gehad na de bevrijding.

 

Maar kan dat, zou het aanwezige leger in Oisterwijk zo kort na de bevrijding het hebben toegestaan dat een burger, een dokter weliswaar, zomaar in een legervoertuig  zou hebben rond gereden?

Zou het aanwezige leger het zelfs hebben toegestaan dat iemand anders dan een militair een leger voertuig zou hebben mogen bezitten zo kort na de bevrijding?

Dorpelingen weten het antwoord wel, als verdienste voor zijn moed en durf die een belangrijke bijdrage was aan de bevrijding van Oisterwijk, daarom mocht dokter de Sain de door de Duitsers achtergelaten Willys-Jeep hebben.

 

In ieder geval rijd dokter de Sain na de bevrijding nog jaren lang rond in die Willys-Jeep, die hij gebruikte om zijn patiënten te bezoeken.

Als het de Willys-Jeep uit het zweefvliegtuig is geweest heeft deze misschien toch nog iets goeds kunnen doen voor de bevolking van Oisterwijk en misschien zelfs nog wel eens een leven gered.

 

De dokter is in 1959 overleden en wat er precies met de Willys-Jeep is gebeurd is niet zeker, in ieder geval werd deze verkocht aan een tot op heden onbekende koper.

De gegevens van de Willys-Jeep zijn wel bekend.

Het identificatie plaatje met het serie nummer en bouwjaar dat iedere Willys-Jeep op het dashbord had zitten werd door iemand als souvenir meegenomen kort na het neerstorten van het zweefvliegtuig.

Op dit plaatje staan gegevens die het mogelijk maken de Willys-Jeep te identificeren als die ooit gevonden zou worden.

Er zou dan natuurlijk wel ergens anders op het chassis een ingegraveerd overeenkomstig nummer moeten staan, want het identificatie plaatje dat bij de Willys-Jeep hoorde zit er niet meer op.

Tijdens mijn zoektocht naar de Willys-Jeep van wijlen dokter de Sain hoorde ik het verhaal dat de Oisterwijkse ondernemer Aan de Stegge de Willys-Jeep zou hebben gekocht van de weduwe van de Dokter.

Aan de Stegge was in Oisterwijk eigenaar van een klein privé oorlogs museum dat gewijd was aan Oisterwijk in oorlogstijd.

Hij zou de Willys-Jeep via de weduwe vanuit Leiderdorp naar Oisterwijk hebben gehaald.

Zo belande deze voor Oisterwijk en privé verzamelaar Aan de Stegge zeer interessante Jeep in het museum.

 

Van de drie Willys-Jeeps die in dit museum stonden tentoongesteld was er één inderdaad uit 1944.

Deze Willys-Jeep stond in het museum beschilderd met de kleuren rood en wit, (wellicht de kleuren van het rode kruis).

Helaas bestaat het museum allang niet meer en de is de heer Aan de Stegge lang geleden overleden.

Wat er precies met deze collectie is gebeurd is niet bekend geheel duidelijk geworden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De gegevens van de Willys-Jeep:

 

WILLYS
NOMENCLATURE Truck 1/4 ton truck 4x4
Supply Arm or Service
Maintence vehicle     Ordnance Dept.
Make and Model   WILLYS MB ORD
Serial Number 313624
Payload 800 lbs.
Trailerload 1000 lbs
Date of Delivery 3-14-44

 

Een kleine anekdote:

 

Na de bevrijding van Oisterwijk werd op het terrein van de leerfabriek een Canadees ‘leave camp’ ingericht.

Het was een voorziening voor manschappen die terugkeerde naar Canada of werden doorgezonden naar een andere oorlogs locatie.

De militairen werden hier volledig verzorgd en van nieuwe uniformen en/of uitrustingsstukken voorzien.

Op het kamp was ook een geneeskundige dienst en een militaire tandarts aanwezig.

De dochter van dokter de Sain, die verpleegster was bij het Rode Kruis, had hier contact met een Canadese sergeant hulp tandarts.

Deze Canadese sergeant vertelde de dochter op een dag dat hij naar Antwerpen moest om voorraden op te halen maar dat hij zonder vervoer zat.

De dochter bood toen aan om haar vaders Willys-Jeep stiekem aan hem uit te lenen.

Die stond immers thuis voor het huis geparkeerd en zou die dag niet door haar vader gemist worden.

De dokter trad overigens zelf ook als tandarts op, en had hiervoor een heuse tandarts tas die hij meestal in zijn Jeep had staan.

Toen de Canadese sergeant de Willys-Jeep van de dokter voor zijn deur meenam bleek de tandarts tas er inderdaad in te staan.

Alvorens naar Antwerpen af te reizen bracht de sergeant eerst nog even een kort bezoek aan een monteur op het ‘leave camp’ voor een verlate tandarts afspraak.

Tijdens de behandeling werd door een collega’s van de bewuste monteur die onder behandeling was aan de Willys-Jeep van de dokter gesleuteld omdat er van alles aan rammelde en los zat.

Na de behandeling ging de sergeant volgens plan door naar Antwerpen om zijn voorraden op te halen.

Later die dag werd de Willys-Jeep van de dokter weer netjes door de sergeant teruggezet voor de dokterswoning.

Achteraf bleek dat Dr de Sain er niets van had gemerkt maar viel het hem wel op dat zijn Willys-Jeep sinds die dag heel anders had aangevoeld.

Als ode aan Dokter de Sain heeft een dorpeling jaren terug een hele tijd in een “de Sain”-Jeep door het dorp rond gereden.

Deze Willys-Jeep droeg zelfs de naam van de dokter en stond bekend onder de inwoners van Oisterwijk als de “Dr de Sain”-Jeep.

Uit onderzoek blijkt dat het helaas niet de Jeep uit het zweefvliegtuig kan zijn geweest en ook niet de echte Jeep van de Dokter.

Niettemin was het wel een originele Willys-Jeep uit 1942.

De foto van deze “Dr de Sain”-Jeep is gemaakt voor het toenmalig Rode Kruis gebouw in Oisterwijk.

Boven de deur van het oude Rode Kruis stond geschilderd, Dr de Sain huis. (hoe toepasselijk)

Conclusion